Siyah Zeytinin Üretim Aşamaları:
- Zeytinler dalında Ekim ve Kasım aylarında kabuk rengi siyahlaştıktan ve et kısmının menekşe mor rengi aldığı zaman hasat edilir.
- Hasat edilen zeytinler, zeytin eleme makinelerinde yaralı, bereli ve ezik olanları içinden seçilerek boylarına göre elenir. Daha sonra zeytin havuzlarına bir kat zeytin, bir kat tuz olarak doldurulur.
- Havuzlara doldurulan siyah zeytinlerin üzerine yeteri kadar ağır taş blokları konulup, baskı yapılması sağlanır ve böylelikle fermantasyon işlemi başlamış olur.
- Siyah zeytinlerin yeme olgunluğuna gelebilmesi için 6-12 ay arası bu havuzlarda bekletilir.
- Yeme olgunluğuna erişen siyah zeytinler havuzlardan çıkarılır.
- Zeytin işleme makinelerinde yıkanıp, kurutulup, bitkisel yağ ile yağlanarak ambalajlanır.
Siyah Zeytinin Faydaları:
- Zeytin besleyici bir meyvedir. İçerisinde sodyum, potasyum, magnezyum, demir, fosfor ve iyot gibi mineral içerir. Zeytin, gerekli vitaminleri ve amino asitleri sağlar.
- Zeytin, kalbi korumak için yararlı özelliklere sahip olan oleik asidi içerir.
- Zeytin, içerdiği yüksek demir oranı sayesinde anemi hastalığına yakalanmayı önler.
- A, D, E ve K vitaminleri açısından oldukça zengin olan siyah zeytin, vücuttaki kalsiyum kaybını önleyerek, kemik gelişiminin güçlenmesinde oldukça fayda sağlar.
- Bağışıklık sistemindeki sağlıklı hücrelerin sayısını artırarak, vücudun kanserli hücrelere karşı direncini artırır.
- Zeytin, kansere karşı oldukça etkili bir besindir. Zeytindeki fenolik bileşikler, çeşitli kanser türlerinin tedavisinde ve önlenmesinde rol oynar.
- Zeytin, Alzheimer, iyi huylu ve kötü huylu tümör gibi dejeneratif hastalıkların daha az ciddiyetli varisli damarları ve boşlukları da dahil olmak üzere etkilerini azaltır.
- Siyah zeytindeki antioksidan besinler, kolesterolün bu oksidasyonunu engelleyerek kalp hastalıklarının önlenmesine yardımcı olur. Zeytin yağ içerir ancak bu ateroskleroz riskini azalttığı ve iyi kolesterolü artırdığı tespit edilen sağlıklı tekli doymamış yağlardır.
- Sindirim sistemin çalışmasında yardımcı olmaktadır. Zeytin, sindirim sağlığını korumak için probiyotik potansiyele sahiptir. Zeytin fermente bir besin olduğundan, bağırsak dostu bakteriler “Lactobacillus” bakımından zengindir. Zeytindeki fenolik bileşikler, mide iltihabına neden olduğu bilinen “Helicobacter pylori” bakterisinin büyümesini de durdurabilir.
- Hemoroid tedavisinde etkilidir. Hemoroid ağrısını ve kanamayı önlemekte yardımcı olur.
- Çocuklarda sağlıklı diş gelişiminin tamamlanmasına yardımcı olur.
- Cansız saçların kuvvetlenmesini sağlar.
Değerlendirmeler
Henüz değerlendirme yapılmadı.